Annons
Redaktionsbloggen
18 augusti 2013

Ät dig stark och glad

Om du tycker det är viktigt att alltid äta näringsriktigt, kan du sluta läsa nu. Det här inlägget handlar om varför jag ger mig och mina barn efterrätter till middag, och varför efter-sommar-dieterna förstör din löpning.

Igår gjorde jag chokladglass som middag till mig och mina barn

Glass är bättre än inget 

Min exman och jag har olika dygnsrytmer. Det innebär att på lördagkvällarna när vi växlar, är barnen fortfarande mätta efter en sen brunch hos sin pappa och vill inte ha middag.

Därför brukar vi äta det som barnen kan tänka sig. Hellre det än ingenting, resonerar jag och dukar fram popcorn, chokladmousse och fler kexpaket än du kan tänka dig.

**

Igår var en sådan lördag. Barnens kompisar var här och vår middag blev en glassbuffé med extra allt: stora skålar med chokladås, non-stop, bananer och annat.

Poängen är att vi skrattade och hade kul medan vi åt. Poängen är också att vi alla mår bra av att ha en avslappnad inställning till mat. Ingen dör av att äta glass till middag.

 

Du är alldeles för tjock!

”Så går du ner alla onödiga sommarkilon”. ”Så får du platt mage snabbt efter semestern”. ”Bli höstsnygg och smal på en månad”.

Sådana löpsedlar finns överallt just nu och budskapet är laddat med ångest: Du är för tjock. Din kropp duger inte. Skäms på dig.

När vi tänker skamfyllda tankar om oss själva går kroppen automatiskt in i stress. Det innebär att matspjälkningen rubbas och att viktiga reparationsprocesser i kroppen uteblir.

Det här försämrar din förmåga att ta upp näring och återhämta dig efter träning.

 

Slappna av så orkar du mer

Det kan låta motsägelsefullt, men genom en snällare inställning orkar du mer. När du slutar anklaga dig själv minskar stressen och kroppen fungerar som det är tänkt.

Så slappna av. Ät det som du blir glad av, klandra dig inte och ta en vilodag ifall du inte orkar träna. Det gör dig starkare och du kommer att prestera bättre i löpspåret.

Med det lämnar jag över till nästa MåBra-bloggare. Vi ses på Gärdet den 7 september!

/Karin

 

Läs mer om:  Feelgood, löpning, Tjejmilen
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar