Annons
Redaktionsbloggen
15 juni 2013

En ny sorts springsko

Mina FreeRun springskor

När jag sprang förr om åren hade jag springskor som hette ungefär ”Super duper extra air cushoning” eller något liknande. Det var avancerade skor med mycket stötdämpning, hårda sulor och stabila hälkappor.

Numera springer jag omväxlande i mina Five Fingers barfotaskor, som jag skrev om igår, och omväxlande i ett par FreeRun-skor. De är ett exempel på den nya sortens springsko som har kommit de senaste åren, och de är skoföretagens sätt att möta det ökade intresset för barfotalöpning/natural running.

**

FreeRun-skor bygger på samma princip som renodlade barfotaskor: det är foten och kroppen som tar hand om stöten och omvandlar den till rörelseenergi. Skon består av mjukt tyg, sulan är tunn och har ingen stötdämpning i sig.

Barfotaskorna är suveräna att träna teknik i, eftersom de automatiskt gör att min kropp springer rätt. Men det tar tid att ställa om kroppen till ett nytt löpsteg, jag orkar inte springa mer än 5-6 km i dem. Sen säger benen och fötterna stopp. Med FreeRun-skorna får jag lite mer avlastning och orkar springa längre.

**

Att fötterna säger stopp handlar om att jag med framfotsisättning använder muskler i fötterna som jag inte använder annars och jag blir trött i dem.

Benen säger stopp för att det nya löpsteget gör att jag växlar över från att främst använda lårmusklernas framsida, till att använda baksida av lår och vaderna mer.

Oavsett vilka skor jag har, springer jag med samma löpsteg som jag beskrev igår: Hur springer man barfota?

Ju mer jag springer, desto starkare blir jag och det är möjligt att jag så småningom bara kommer att springa i barfotaskor.

**

När jag promenerar använder jag numera mina FreeRun-skor. Jag märker att jag går med en mer upprätt hållning i dem och att mina ben och coremuskulatur stärks.

Här nedanför kan du se en kort film där de med hjälp av klossar visar vad som händer med din kropps styrka och stabilitet när du använder skor anpassade för natural running jämfört med traditionella springskor. Den är rätt kul.

**

Imorgon avslutar jag den här bloggveckan med att ge dig en träningslåt som stärker både kropp och sinne.

 

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar