Annons
Redaktionsbloggen
14 juni 2013

Hur springer man barfota?

Det är lätt, skönt och roligt att springa barfota!

Jag tog mina första stillsamma barfota löpsteg på en solvarm cykelväg. Det var en löptur på kanske 200 meter och det var den skönaste löpning som jag dittills hade upplevt. Det var en så befriande lätt och lekfull känsla – nästan som att vara barn.

När jag väl hade provat att springa barfota, ville jag fortsätta. I stället för att kännas tungt och slitigt, kändes det som att varje steg gav mig mer energi i benen. Jag hade aldrig upplevt något liknande.

Så jag fortsatte att springa korta, stillsamma löpturer och hela tiden behöll jag samma fråga i huvudet:

Hur mycket orkar jag idag?

Det var min kropp som fick bestämma hur långt och hur fort jag skulle springa. Och det är det fortfarande. Jag följer inga träningsprogram med min löpning, utan jag känner hur benen känns.

Vissa dagar orkar jag springa långt, andra dagar inte. Ibland börjar jag springa en slinga men blir trött efter ett tag. Då går jag, i stället för att pressa mig till att fortsätta springa som jag gjorde tidigare.

Andra dagar har jag en snabbhet i benen som jag inte har haft sedan jag var 25 år. De dagarna kan jag springa hur långt och hur fort som helst.

Löpning har på nytt blivit det som den en gång var för mig: avkopplande njutning. Jag har roligt när jag springer och jag har inte ont.

**

Efter någon månad med mina barfotapass förra sommaren visste jag att det var så här jag ville springa hädanefter. Jag visste också att jag längtade tillbaka till skogen, för det är där jag älskar att springa som mest.

Solvarm asfalt i all ära, men ingenting går upp mot slingrande stigar.

Och i skogen fungerar det inte att vara barfota, för där finns stenar och annat som inte är skönt för fotsulorna. När jag fyllde år önskade jag mig därför barfotaskor i present av mina föräldrar, och det fick jag.

Så här ser mina barfotaskor ut:

**

Att springa barfota innebär att sluta springa med hälen först. I stället landar man på framfoten:

**

Framfotalöpning, barfotalöpning, natural running – allt är samma ord för att springa på ett sätt som innebär att din kropp och fot tar hand om stöten och omvandlar den till ny rörelseenergi. Det gör dig naturligt snabbare eftersom varje steg kräver mindre kraft.

Löpstegen är korta och snabba, foten sätts i rakt under kroppen och benen är böjda i stället för sträckta när du landar. Det kan låta komplicerat, men så fort som du inte har stötdämpning i hälarna springer din kropp helt naturligt på det här sättet.

Prova gärna själv – ta av dig barfota och spring några löpsteg inomhus eller på asfalt. Du kommer märka att din kropp ändrar steg.

Här kan du se en kort video hur det ser ut när man springer barfota:

Att springa med framfotsisättning

**

Alla stora skoföretag har insett att fler och fler upptäcker vinsterna med barfotalöpning och har tagit fram skor som är anpassade utifrån det. De ser ut som vanliga springskor, men är mjukare och saknar stötdämpning.

Imorgon visar jag hur mina FreeRun-skor ser ut och hur de fungerar.

/Karin

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar