Annons
Redaktionsbloggen
30 maj 2013

Kom igång med styrka och teknik

Som jag nämnde i mitt första blogginlägg så anmälde jag mig till en löpargrupp för nybörjare på Asics i april. Den här kursen var på fem tillfällen och bland de som var med de tre första tillfällena hade chans att vinna ett Running form-test på Asics lab på Asics flagship store på Hamngatan 14.

Jag gick dit mest för att lyssna på Kristina Rosenberg (som har bloggen Kristinas löparlycka) som skulle prata på första kvällen hur hon blev en maratonlöpare från att då och då hade sprungit 5 kilometer. Efter föreläsning stack vi ut och sprang i gemensam trupp ut mot skeppsholmen. Jag var lite nervös innan för ”tänk om jag inte orkar hänga med”. Det behövde jag inte oroa mig alls för, för jag och min springkompisen Maud låg nästan först på springturen.

Jag blev så positivt överraskad hur roligt det var att springa i grupp så när första träffen var till ända längtade jag redan till veckan därpå. Då fick vi en föreläsning av en dietist om vad och hur mycket vi ska äta för och orka springa maximalt. Det var intressant det hon sade men nivån kanske mer var riktad till en maratonlöpare och där är vi ju inte. Inte ännu i alla fall. Ett bra tips var i alla fall att äta varierat och från alla grupper ur kostcirkeln så står man sig bra.

På våra springturer har Mikaela och Eva peppat och gett oss goda råd på vägen. De har varit helt fantastiska och jag är supernöjd med all kunskap de har förmedlat till oss. En kväll så övade vi löpteknik i Humlegården. Vi övade på hållningen, tänk att någon drar dig i ett snöre rakt upp och knäna ska peka rakt fram. Vi övade snabba ruscher med höga knän. Höga knän är bra för om du vill springa lite fortare. Sen var det ju det här med att spänna rumpan samtidigt som du springer. Jag har inte riktigt fått in den tekniken. På Vårruset pratade Blossom om att man ska knipa fast en 5-krona i rumpan – kanske något att testa på nästa löptur. En annan teknik att tänka på är att titta rakt fram då jag och många andra har tendens att ofta titta neråt och då blir det automatiskt sämre hållning.

Många goda råd men har man svårt att göra alla så är det bra att fokusera på hållningen – sträck på dig och titta rakt och långt fram.

Något som är nödvändigt för att bli en bättre löpare är också att träna styrka. Framför allt benen och bålen. På femte och sista gången fick vi tips på olika övningar du kan göra för att bygga upp musklerna. Utfallssteg, Bulgarisk split, Plankan, Sälen, Tåhäv, sidoplankan, Höftlyft – you name it.

Här är bilder på två av övningarna.

Här visar Mikaela sälen som tränar rygg, baksida, skuldror.

Handflatorna uppåt, vird sedan händerna så att tummarna pekar ner i golvet för att sedan sikta mot taket. Skulderbladen ska röra sig neråt och ihop.

Sälen kan också göras stående om du inte vill lägga dig ner på marken.

Bulgarisk split som tränar framsida lår, baksida lår och rumpa.

Tryck med främre benets häl. Upprätt hållning. Håll rak linje mellan höft, knä och fot.

Så finns ju musslan också förstås som stärker rumpmuskulaturen och är bra för knäna. Klicka här så får du se hur den ska utföras.

Gissa vem som vann Running- form-testet?

/Ulrika

 

 

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar