Annons
Redaktionsbloggen
13 augusti 2013

Tänk som en man

Igår skrev jag om fördelarna med att träna inför Tjejmilen tillsammans med en man: Träna med män! Idag handlar det om vad vi mer kan lära oss av män för att bli bättre löpare.

Man är ju rätt så vältränad... Sean Connery som James Bond på 60-talet.

De sportiga männen

”Jo, du vet, jag är rätt sportig faktiskt. Det har blivit mycket fotboll genom åren. Och några löprundor så klart, jag brukar klara milen under 50 minuter. Det kanske blir att man kör ett Marathon om något år”.

Så kan en man uttrycka sig. Och i praktiken kan det se ut så här:

Mannen har passerat 40 år. Sist han spelade fotboll gick han i gymnasiet och han har inte sprungit en mil sedan han gjorde lumpen. Träning är något som han vet är bra, men som han i dagsläget inte prioriterar.

Känner du igen det? Sådana här män finns överallt. De tränar inte men ser sig själva som sportiga.

 

Vad kan vi lära oss av männen?

Kanske känner du dig frestad att skratta åt de självsäkra männen? Jag tycker att vi i stället ska lära oss av dem.

Om en man med sportig (men för tillfället inte så uppdaterad) självbild bestämde sig för att börja löpträna, skulle han antagligen klara ett Marathonlopp året därpå. Han är ju övertygad om att han kan det.

**

Vad en skulle en kvinna i motsvarande situation säga? Jo, hon skulle antagligen låta så här:

”Nej, jag har inte tränat på många år. Jag tror inte jag skulle orka någonting om jag sprang idag. Marathon? Du skämtar. Jag skulle inte ens klara av att springa Tjejmilen.”

Utifrån den inställningen skulle kvinnan anpassa sin träning och ambitionsnivå. Hon tror inte att hon kan lyckas och kommer därför inte att göra det.

 

Se dig själv som vältränad

Det som har betydelse för vad du lyckas med, är vilken inställning du har. Om du bestämmer dig för att Marathon eller Tjejmilen är ett mål som du satsar på, kommer du att börja tänka på nya sätt. Du ser dig själv som på väg att bli vältränad.

Det gör att du automatiskt prioriterar din  träning, tar i lite extra ibland och utan tvekan klarar de lopp som du vill springa.

/Karin

Läs mer om:  Feelgood, löpning, Tjejmilen
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar