Annons
Redaktionsbloggen
12 augusti 2013

Träna med män!

Jag är glad i sinnet men vansinnigt trött i låren idag.

Det är dags för en ny bloggvecka här för mig – och jag inleder den med en ryslig träningsvärk i låren. Skälet? Jag har tränat med en man och jag rekommenderar det varmt.

”Man” kan du byta ut mot Vem-som-helst-som-är-snabbare-än-du.

 

Vad händer när du springer snabbare?

När du tränar med någon som ligger snäppet över dig finns det två alternativ:

1) Din träningspartner sänker tempot till din nivå.

2) Du höjer ditt tempo. Jag lovar att du orkar, du har mer i kraft i dig än du tror.

**

Det är lätt att fastna i sitt vanliga tempo och köra sin vanliga runda. Kroppen känner sig bekväm och träningspasset blir skön avkoppling. Det är jättebra för vårt välmående, men om du vill bli en bättre löpare behöver du ibland lägga in pass där du höjer ribban.

Det innebär att du antingen springer längre, snabbare eller kör fler uppförsbackar och intervaller. Det är jobbigt, men den extra ansträngningen betalar sig. Du kommer snart märka att du orkar mer än tidigare.

För egen del tycker jag det är dötråkigt att köra sådana medvetna träningsformer, även om jag vet att det ger resultat. Att däremot bli sporrad av någon annan och låta den mer intensiva träningsformen bli en bonus, är kul.

 

Hur hittar du någon att springa med?

Kanske har du en kollega, granne eller vän som du vet är duktig att springa. Säg precis som det är: du tränar för Tjejmilen och vill prova ett pass med snabbare tempo. Fråga ifall du får springa med honom/henne, och hitta en distans som känns rimlig. Om det är första gången räcker det med ett par kilometer.

Jag är övertygad om att den som du frågar kommer att känna sig smickrad, och att han/hon gärna springer med dig.

Lycka till!

/Karin

Läs mer om:  backträning, motivation, Tjejmilen
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar