Annons
Redaktionsbloggen
31 maj 2013

Yes – Jag vann!

Jaa, det var jag som vann  Running-Form-testet på Asics.

Jätteroligt att jag har tur för en gång skull. Extra roligt är det att det var jag som vann då jag var den enda som var på alla löpträffarna som Asics anordnade.

Så i förra veckan var jag och genomförde testet.  Mikaela Grahm, Running Services Manager, tog emot i labbet på Asics Flagship Store på Hamngatan 14.

Mikaela på Asics som ska analysera mitt löpsteg.

Jag hade fått veta att jag skulle ha kortbyxor så knäna syntes och tröjan instoppad i byxorna för att inte dölja höfterna.

Jag fick börja värma upp genom att gå på löpbandet i hastighet 6 i fem minuter. Därefter skulle jag springa två minuter vardera på hastighet 8, 9, 10 och 11. Hastighet 11 motsvarar 5,27 kilometer/timme.  Lite fort gick det på 11 men det kändes bra. Jag blev fotad och filmad på de olika hastigheterna när jag sprang. Testet avslutades med att jag varvade ner på bandet i fem minuter. Efter det så sprang jag ytterligare två minuter på 10:an, detta utanför testet.

Bilderna och filmerna ska Mikaela analysera och titta på i slowmotion. Men det hon kunde säga på en gång var att jag tappar hållningen, att jag behöver sträcka på mig. Samt att jag skulle behöva använda baksidan av låren mer, nu får framsidan jobba mycket.

 

Ullabulla i flygande fläng under testet.

Jag kommer få rapporten digitalt och en dvd hemsänt som innehåller min rapport i pdf, alla videoklipp och även ”ASICS Running Science Book” i pdf.

Så igår dök rapporten ner i min mailbox. Spännande!

Mitt högerknä är stabilt medan mitt vänsterknä tenderar att rotera något utåt vilket kan orsaka överbelastning på knäna. Stärkning av musklerna runt knäna rekommenderas. Min överkropp tenderar också att flytta till vänster sida. Jag ska vara uppmärksam på min axel och visualisera att huvudet dras upp och se till att hålla kroppen rak. För att ha en stabil hållning rekommenderas att stärka rygg- och magmusklerna.

 

Knät roterar utåt och överkroppen lutar åt vänster sida.

Min rörelse i höftled är mindre än vad den borde vara vilket resulterar i otillräckligt knälyft. För effektiv löpning är det viktigt att maximera de stora musklerna runt höftleden. Och knät ska peka rakt fram – tänk dig att du har ett snöre runt knät som drar dig framåt.

För att rätta till detta har jag fått exempel på styrke- och stretchövningar som jag ska göra.

Styrkeövningar som jag bland annat ska göra är höftlyft, utfallssteg och raka situps.  Och den här övningen som jag kallar Höftböjaren.

Stretching är a och o. Så jag fick några exempel på övningar jag ska göra, bland annat den här där jag ska stretcha utsida knä.

Ja, det blir till och ligga i. Tänka på hållningen när jag springer, högre knälyft och att knäna pekar rakt fram.

Kanske, kanske kan det bli en ”riktig” löpare av mig. Jag är i alla fall en bit närmare drömmen nu.

/Ullabulla

 

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar