SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskare: Så mycket kiss är det i simbassängen

02 mar, 2017 
Så mycket kiss är det i bassängen.
Det här kan ändra din syn på simning för alltid! Forskare har räknat ut hur många som faktiskt kissar i simbassängen...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Simning är en populär motionsform som är effektiv och skonsam mot kroppens leder. Simmar du ofta i simbassänger ska du kanske sluta läsa här – eller förbereda dig på att bli äcklad!

En ny kanadensisk studie har nämligen tagit reda på hur mycket urin en genomsnittlig bassäng innehåller, och resultatet är nedslående: MÅNGA kissar i bassängen.

Genom att mäta mängden acesulfamkalium, ett sorts sötningsmedel som ofta återfinns i lightdrycker, godis och glass, kunde man mäta ungefär hur mycket urin det fanns i 31 pooler i två olika städer i Kanada. Detta eftersom medlet passerar kroppen i stort sätt oförändrat, och genom att jämföra mängden i vattnet mot mängden i vanligt urin kunde man få fram en ungefärlig mängd.

Läs också: Här är träningen som ger ett längre liv

Samtliga av forskarnas prover visade sig innehålla sötningsmedlet, i genomsnitt var det 570 gånger mer av det än i vanligt kranvatten. Efter att ha tagit prover under tre veckors tid kunde man räkna fram att det fanns 75 liter urin i en bassäng på 830 000 liter – ungefär en tredjedel så stor som en olympisk bassäng.

Annons

Allra värst var dock bubbelpoolerna – i en hotell-jacuzzi var koncentrationen mer än tre gånger så hög som i den värsta simbassängen.

– Vår studie ger ytterligare bevis på att folk faktiskt kissar i allmänna bassänger och bubbelpooler. Vi vill använda studien för att informera om lämplig bassänghygien, säger studiens huvudförfattare Lindsay Blackstock till The Guardian.

Källa: Aftonbladet

Foto: IBL

 

Koll på kisset – det betyder färgen på ditt urin

Det avslöjar färgen på ditt kiss

Läs också: Koll på kisset – det betyder färgen på ditt urin

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons