SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Kan 5:2 sänka ditt kolesterol?

23 nov, 2016 
5:2 bra för kolesterol?
Kan 5:2 vara ett alternativ till mediciner om du lider av högt kolesterolvärde? Viktcoachen förklarar hur du ska göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har vid ett läkarbesök fått veta att jag har alldeles för höga kolesterolvärden. Doktorn sa då att jag kan testa att få ner dem med hjälp av 5:2-metoden, innan vi börjar med medicinering. Har du några erfarenheter av detta och hur går jag i så fall till väga? Jag är 53 år, 170 cm lång och väger 75 kilo. Motionerar med dagliga promenader om cirka 30 minuter och är för övrigt frisk.
Sophia
Svar: Vilken fantastiskt klok doktor som vill ge dig chansen att slippa äta tabletter. Jag hade själv höga kolesterolvärden innan jag började med 5:2-metoden, men de gick ner till normalvärden efter några få månader – och jag slipper fortfarande medicin.

Börja med att läsa på om 5:2. Du hittar massor av info på nätet, till exempel på 52.mabra.com. Ge dig själv MINST tre veckor när du provar hur du trivs med att halvfasta två dagar i veckan. Du kan bli trött eller få huvudvärk i början, men det brukar ge med sig efter ett tag, så ge inte upp. Även hungerkänslorna minskar efter hand när kroppen vant sig. Jag skrev en bok om 5:2 för några år sedan, ”5:2 för kvinnor”, som är min personliga betraktelse över mina erfarenheter. Den går att köpa bland annat på nätet.

Förutom att testa 5:2 tycker jag att du ska öka din motion. Skaffa en stegräknare/app där du kan hålla reda på hur mycket du rör dig. 10 000 steg varje dag är ett minimum, gärna varvat med annan träning – styrka, smidighet och balansövningar till exempel.

Med de nya vanorna kommer du säkert att tappa några kilon, men det kanske inte skadar – du ligger lite på gränsen till övervikt. Det kommer sannolikt att göra dig piggare också!

Lycka till!

 

5:2 – så kan du äta på en fastedag

52-recept
Du kan äta goda och mättande mål även på en fastedag!
Annons