Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Avslöjat: Dolda ingrediensen i ALLA köpta pepparkakor

21 dec, 2016 
Vad innehåller köpta pepparkakor egentligen?
Det fuskas med ingredienser i alla pepparkakor som är köpta i livsmedelsbutik. Det menar föreningen Äkta vara, som granskat innehållet i de bruna kakorna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga pepparkakor som konsumentorganisationen Äkta vara granskat när de besökte olika livsmedelsbutiker.

Smör är en grundläggande ingrediens för att pepparkakan ska få sin traditionella smak, krispiga konsistens och härliga doft.

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för konsumentorganisationen Äkta vara.

Industrin fuskar

I stället för smör används numera olika blandningar av vegetabiliska oljor och fetter. Det handlar exempelvis om palmolja, rapsolja och kokosfett.

Ingen pepparkaka innehåller i dag den traditionella ingrediensen smör, som utgör en så viktig del av vår älskade julkaka.

– Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och i stället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn, säger Björn Bernhardson.

Hela 16 av 18 pepparkakor innehåller palm- eller palmkärnolja som fraktats hit ändå från tropikerna.

Här är klippet som avslöjar sanningen:

Källa: Äkta vara
Av: Margaretha Malmgren
Foto: IBL

Annons