TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Glöm inte träningen – den är bra för ditt minne

02 feb, 2011 
Det räcker att träna måttligt för att ditt minne ska gynnas – det visar forskning nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fysisk aktivitet gör inte bara underverk för din kropp – utan även för ditt minne. En ny studie visar att ett år av måttlig träning räcker för att öka storleken på hjärnans hippocampus–- något som leder till förbättrat minne, skriver Science Daily.

Och det är inte för sent att göra en skillnad även om du börjar bli till åren. I studien deltog nämligen bara äldre personer.

De 120 deltagarna delades in i två gruper. Den ena fick ett träningsprogram som gick ut på att gå runt en bana i 40 minuter om dagen, tre dagar i veckan. Den andra gruppen höll sig till stretchning.

Gruppen som promenerade visade en ökning i volym av hippocampus på upp till 2,12 procent. Samma område i hjärnan hos dem som bara gjorde stretchövningar minskade med 1,40 procent, skriver Science Daily.

Träningsgruppen visade även en förbättrad minnesfunktion, jämfört med resultaten som mättes i början av studien – en förbättring som forskarna sätter i samband med den ökade storleken på hippocampus.

Annons

– Resultaten av vår studie är särskilt intressanta eftersom de visar att måttlig fysisk aktivitet hos äldre vuxna kan leda till betydande förbättringar i minnet och hjärnans hälsa, säger Art Kramer, en av forskarna.

– Sådana förbättringar har viktiga konsekvenser för våra medborgares hälsa och äldre vuxna över hela världen.

Av: Anna Sundesten Bild: Thinkstock

Läs mer:
Håll vikten – med en timmes motion om dagen
Träningen gör dig friskare när du blir äldre
Upp och hoppa – så viktigt är det med rörelse!

Annons